Bu belirtilerden en az 4 tanesi varsa dikkat! 13 soruda 'panik atak' testi

6341e96486b24a65ccec1167.jpg

“Boğulacak gibi oldum”, “Kalp krizi geçiriyorum sandım”, “Nefes alamadım”… Pek çoğumuzun arkadaşlarımızdan duyduğu ya da kendimizin bizzat yaşadığı bu durumun adı panik atak! Günümüzde giderek yaygınlaşan panik atağın, kişinin kendini 'tehlikede’ ya da stresli hissettiği anlarda ortaya çıkan bir durum olduğunu belirtenPsikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova,“Panik atak tipik olarak beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, aniden başlayan, yoğun bir kaygı hali, huzursuzluk ile kendini gösteren, zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan, yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Panik atak başladığı andan itibaren giderek şiddetlenir, kısa sürede şiddeti en yüksek düzeye ulaşır ve genellikle 10-30 dakika içinde yatışmakla birlikte daha uzun sürebilir. Panik atağın sıklık ve şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir” dedi.

Vücudun verdiği doğal bir tepki

Panik atağın aslında, evrimsel olarak tehlike anlarında hayatta kalma mekanizmasının devreye girerek, bedenin kendini korumak üzere verdiği doğal bir tepki silsilesi olduğunu söyleyen Dr. Merve Çukurova şöyle konuştu:

Alıntı Metni

Panik atak hastalık değil ama...

Panik atağın aksine panik bozukluğun psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova, “Panik bozukluk kişinin bir sonraki panik atağının ne zaman olacağı konusunda yoğun bir beklenti anksiyetesi yaşamasıyla karakterize bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Panik bozuklukta da nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi yakınmalar nedeniyle kişiler kalp krizi geçirdiklerini, ölebileceklerini düşünürler. Bu hastalar acil servislere, daha sonra da sıklıkla kardiyoloji, dahiliye, nöroloji gibi bölümlere başvurabilirler. Her seferinde yeniden incelemeler yapılmasına ve hiçbir olumsuz sonuç bulunmamasına rağmen bu durum bir türlü düzelmez, hastanın şikayetlerini açıklayabilecek herhangi bedensel bir hastalık saptanamaz" diye konuştu.

Panik bozukluk olursa!

Panik bozukluk hastalarının büyük bir kısmının yalnız başına evde kalamadığını, sokağa yalnız çıkamadığını, toplu taşıma araçlarına, asansöre binemediklerini, trafiğe girmekten kaçındıklarını, dar sokak ya da köprülerden geçemediklerini, pazar yeri, büyük mağazalar gibi kalabalık yerlere ya hiç giremeyip ya da ancak yanlarında birisi ile yoğun bir endişe ve rahatsızlıkduyarak gidebildiklerini belirten Dr. Merve Çukurova şu bilgileri verdi:

Alıntı Metni

13 soruda panik atak testi

Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova, aşağıdaki belirtilerden en az 4 tanesinin birdenbire başlayacak ve 10 dakika içinde en yüksek düzeye ulaşacak şekilde kişide var olmasının, kişinin panik atak durumu ile karşı karşıya kaldığını gösterdiğini söyledi:

- Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artma olması,

- Terleme,

- Titreme ya da sarsılma,

- Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma hissi,

- Soluğun kesilmesi,

- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hissi

- Bulantı ya da karın ağrısı,

- Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma,

- Gerçekdışılık, benliğinden kopma, kendine ve çevreye yabancılaşma hisleri

- Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu,

- Ölüm korkusu,

- Uyuşma ya da karıncalanmalar,

- Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları.

Panik atağa karşı 5 etkili öneri

Dr. Merve Çukurova, panik atağı önlemek için şu önerilerde de bulundu:

- Anksiyeteyi artıracağından çay, kahve, kolalı içecekler, çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

- Stresi azaltmak için yürüyüş, spor gibi düzenli fiziksel egzersizler yapın.

- Nefes-kas gevşemesi egzersizleri uygulayın.

- Panik atağın başlayacağını hissettiğinizde, başa çıkma tekniği olarak solunum denetimi yöntemleri uygulayın. En az 5 saniye süreyle burnunuzdan nefes alıp, bu nefesi 5 saniye tutup, yine en az 5 saniye süreyle sanki ıslık çalıyormuş gibi dudaklarınızı büzerek nefes vermek bu yöntemlerden birisi. Bunu 5 kez tekrarlayın.

- Panik atak sırasında kese kağıdı, naylon poşet veya kağıt torbaya nefes alıp verme gibi yöntemlerin sıkça sorulduğunu belirten Dr. Merve Çukurova bu yöntemlerle ilgili şöyle konuştu:

Alıntı Metni
 
Üst Alt