Sağlıklı beslenmenin çocukların sadece bedensel değil zihinsel gelişimi için de oldukça önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Kahvaltı için süt, taze sıkılmış meyve suyu, yumurta, peynir, zeytin, ekmek tercih edilebilir. Kahvaltıları keyifli hale getirmek için peynir ve yumurta içeren muffinler, krepler veya poğaçalar da yapılabilir. Ara öğün için, gün kurusu, kuru incir, fındık, badem, ceviz gibi taşıması kolay ve enerjisi yüksek besinler önerilebilir. Kuruyemiş veya taze meyvelerden zengin kek tariflerine de yer verilebilir. Ana yemek için ise köfte veya tavuk içeren sandviçler ve salatalar tüketilebilir. Esmer makarna, bulgur, karabuğday ilave edilebilir. İçecek olarak ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, maden suları veya ev yapımı limonata tercih edilebilir" dedi.
Birlikte farklı menüler deneyin
Çocuklar şeker içerikli ve ilgi çekici renk ve desenlere ilgi duyabiliyor. İçeriği zararlı olan besinlere karşı çocuklara “yasak” kelimesini kullanmak yerine açıklayıcı olmak gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Dışarıdan alacağınız besin veya besin gruplarını evde birlikte yapmayı teklif edin. Böylelikle birlikte hem eğlenir hem de sağlıklı besinler tüketebilirsiniz. Sütlü tatlılar, ev yapımı çikolata, ev yapımı kek şeklinde evde yapılan tatlılar da yine tercih edilebilir. Özellikle bu noktada ebeveynlerin de paketli ve işlenmiş ürünleri tüketmemesi örnek olmak açısından oldukça önemli” şeklinde konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın ebeveynlere, çocuklarının okul dönemindeki beslenme düzenleri için 9 öneride bulundu:
- Güne mutlaka kahvaltıyla başlanmalı.
- Öğün atlanmamalı.
- Şeker ve şekerli besinlerden uzak durulmalı.
- Çok yağlı, çok tuzlu besinlerden kaçınılmalı.
- Kızartılmış besinlerden uzak durulmalı.
- Hazır meyve suyu yerine meyvenin kendisi seçilmeli.
- Günlük 8-10 bardak su tüketilmeli.
- Proteinden zengin beslenilmeli.
- Omega 3 için ceviz ve balıktan faydalanılmalı.